Чорнобилю, що ж ти наробив?

2021-04-26

/Files/images/shkola/Чорнобиль.jpg

/Files/images/shkola/0-02-05-3abd6a374c40d2a7a864dd5c3ea7562c041e6d5dc5c705ed9d5d1b352ab3b582_47774983.jpgЧорнобиль… Чорна билина… Гіркий твій присмак відчуваємо крізь роки (пафосно трохи, правда?)… Проте, саме присмак, несолодкий, несмачний, гіркотливо-щемливий, такий, від якого хочеться плакати…

Як же поколінню, яке не знало Тебе, Чорнобилю, розповісти про трагедію? (І слава Богу, що не знало, не отримало ще той вишкіл радіації!). Але вчителі Княжицької ЗОШ І-ІІ ступенів впоралися із цим завданням: серед учнів старшої школи були проведені тематичні онлайн-уроки «Чорнобиль не має минулого часу». Серед учнів початкової ланки відбувались бесіди, показано наймолодшим тематичні відео. Саме старшокласникам було запропоновано переглянути ще й фільм «Чорнобиль».

Чорнобилю, хіба ж винен ти, що в тобі побудували АЕС? Чи можемо ми зараз когось звинувачувати? Ні. (Машини часу не маємо, як не сумно). Однак, є одне питання, яке, можливо, хвилює усі покоління, по’вязані клином твоїм, Чорнобилю: чому радянська влада не повідомила населення одразу, а проводила мітинги та паради? Чому все ж таки зволікала?

РЦЕНТУМ було проведено заходи до 35-річчя Чорнобильської трагедії. Онлайн-участь у них взяли й учні нашої школи. П’ятикласниці – Ангеліна Кузьменко та Аріна Терещенко – озвучили тематичні віршовані та прозові твори (на основі звукового запису було створено відеоролики) під керівництвом Світлани Мельник.

У дітей сьогодення, повірте, багато запитань до тебе, Чорнобилю… Серед них стільки ж і відповідей. Одна з них надважлива… Це пам'ять… Пам'ять про тих, хто боровся із, здавалось би, «мирним атомом», хто віддав життя тільки через те, що виконував свої посадові обов’язки… Пам’ятаємо… Не забудемо… Чому?... Вони захищали наше майбутнє, мирне, світле, бо вірили ‒ воно стане безрадіаційним…

Кiлькiсть переглядiв: 113

Коментарi