День української писемності та мови

2019-11-08

«Як парость виноградної лози,
плекайте мову. Пильно й ненастанно
політь бур’ян. Чистіша від сльози вона хай буде…» Максим Рильський

Слово! Великомучиницьке й стражденне, шліфоване й неповторне, омите кров’ю, скроплене живильною водою правди й мужності.

Слово! Воно йшло, простувало нелегким шляхом, щоб постати у першій друкованій книзі Івана Федорова ‒ «Апостол», слово карбувалось Нестором Літописцем у «Повісті минулих літ»; заборони чекали на нього, а воно проростало на жорсткому ґрунті неправди й безвиході, щоб стати діамантом, тим перлом, який людина освічена повинна збирати і відкривати знову для себе протягом всього життя.

9 листопада – День української писемності та мови. Тематична година «Рідна мова – серця мого подих» пройшла й у Княжицькій школі І-ІІ ступенів під час якої учні старшої та початкової школи дізнались про життєвий і творчий шлях Нестора Літописця, декламували поезії, співали пісень. Від учениць 8 класу прозвучали поезії Ліни Костенко. Про заборони й перепони українському слову доповідали учні 9 класу. Вміє наш народ сміятися: його дошкульне, викривальне слово таїть у собі прихований зміст. Це врахували п’ятикласники, продекламувавши гуморески Павла Глазового. 7 клас підготував поезії Тараса Шевченка – основоположника нової української літературної мови. Підготувались до виступу й учениці 2 та 3 класів, підготувавши танок та пісню, вони майстерно впорались із цим завданням.
Та чекав на школярів 8 та 9 класу Всеукраїнський диктант національної єдності.
У школярів 5 та 6 класів попереду мовно-літературний турнір «У країнах двох чудових».

Побажаємо їм успіхів, натхнення у збиранні та осягненні неоціненного скарбу кожного народу – його мові, того духу народного, націотворчого ланцюжка, котрий об’єднує громадян усієї країни.Діана Матвійчук

Кiлькiсть переглядiв: 327

Коментарi