Плекаймо, бережімо рідну мову

2019-02-22

/Files/images/IMG_20190221_154535.jpg

«Як довго ждали ми своєї волі слова!..
І ось воно, співа, бринить.
Бринить, співає наша мова,
Чарує, тішить і п’янить…»
Олександр Олесь

Мова – неоціненний скарб народу, його велич і окраса: у мові возвеличується душа народна.

Тож саме 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, у Княжицькій школі І-ІІ ступенів пройшов виховний захід мовного спрямування.

Дізналися присутні про історію виникнення свята. Декламували вірші Ангеліна Німченко, Надія Дудка, Єлизавета Ковальчук. Цікавими виявились і мовні завдання. Не залишили нікого байдужим й відео презентації.

Глядачі мали змогу дізнатися про слововживання української мови, а також про цікаві факти про мови світу. Адже, мова наша – милозвучна, розкішна, співуча, солов’їна, пшенично-волошкова, перлинна, хоча й була і голодоморена, і таврована, навіть стражденна і замучена, проте вона вистояла, пробивалась, мов паросток, крізь перепони влади…

В рамках заходу під час уроків словесності проводились між школярами і турніри на кращого знавця рідної мови (на дітей чекали конкурси: «У світі Граматики», «Фразеологічна хвилинка», «Чи знаєш ти, що…» та інші).

В одній із своїх праць Вільгельм фон Гумбольдт писав: «Мова народу є його дух, а дух народу є його мова: важко уявити собі що-небуть більш тотожне». Не вбивайте у собі паростки українства – нехай вони стануть квітами, ясними й світлими, плекайте, вирощуйте свій сад; не вбивайте мову, бо вона серед нас, вона у нашому єстві. Гордо несіть слова: «Я Українець і розмовляю Українською». Діана Матвійчук

Кiлькiсть переглядiв: 284

Коментарi