«О коли б змога писати так само багато як і мислити»

2017-12-11

/Files/images/учасники заходу.JPG

З пам’яттю крізь віки

«О коли б змога писати
так само багато як і мислити»
Г. С. Сковорода

Саме під такою назвою 8 грудня пройшли у Княжицькій ЗОШ І-ІІ ступенів читання, присвячені великому філософу, просвітителю, байкарю та поету ‒ Григорію Савичу Сковороді. (Цьогоріч митцю з дня народження – 3 грудня 1722 року – виповнюється 295 років).

Протягом тижня за участю педагогів та школярів проходили поетичні читання віршів та байок Григорія Сковород; учні старшої школи виготовили тематичні стіннівки.

Під час виховного заходу школярі дізнались про життєвий та творчий шлях митця, почули цікаві факти про Григорія Сковороду, відвідали віртуальний музей «Там, де ступав Григорій Сковорода». «Його мандрівне життя є предметом оповідань та легенд», ‒ писав М. Костомаров. Проте жоден твір не був виданий за життя самого автора.

Його по праву можна назвати батьком української байки, тому кожен клас мав завдання – представити байкарську творчість, та головне – донести мораль творів («Жаби», «Орел та Черепаха», «Діамант та Смарагд» і «Зозуля та Дрізд») до слухачів (у Г. Сковороди – це «сила»), щоб її не тільки знали, а й зрозуміли.

Адже філософ розвивав ідею «сродної праці», тобто праці за покликанням, яка приноситиме користь не тільки особистості, а й всьому суспільству. Дізнались учні й про його філософію серця (кордоцентризм): «І повністю людину бачить той, хто бачить серце її».

«Щастя твоє – в тобі самому», ‒ писав просвітитель. Долучаймось до його творчості, читаймо, шукаймо все нові та нові відкриття й тлумачення, як його знаходить кожне нове покоління. Діана Матвійчук

Кiлькiсть переглядiв: 398

Коментарi