Літературний турнір

2017-04-06

«Поезія - це завжди неповторність»

Нещодавно у Княжицькій школі І-ІІ ступенів пройшов літературний турнір на тему: «Поезія – це завжди неповторність», який був присвячений творчому доробку відомої поетеси ‒ Ліни Василівни Костенко.

Організатором змагань виступила вчитель української мови та літератури Матвійчук Діана Вікторівна. Участь у турнірі взяли школярі 8 та 9 класів.

На підготовчому етапі учні 8 класу створювали буклети про поетесу, присвячені цікавим фактам її життя та творчості. Школярі 9 класу оцінювали роботи, виступили в ролі журі на кращий виготовлений буклет, не знаючи при цьому, де чия робота. Мали місце і випереджувальні завдання, тобто такі, до яких учасники готувались вдома: вивчити улюблений вірш поетеси, віднайти про неї цікаві факти.

І ось він настав – день літературного турніру! Спочатку школярі переглянули презентацію «Весна у римах Ліни Костенко», під час якої більш детально ознайомились із творами поетеси, її збірками. (Потім же були запитання по переглянутому відеоролику). Досить оригінально підійшли учні 9 класу до вирішення завдання «Мій улюблений вірш Ліни Костенко», проінсценізувавши один з її творів («Це тихе сяйво над моєю долею»), за що отримали найвищий бал. Із завданням «Я вмію цитувати поетесу» активно впоралась команда 8 класу.

Але все ж таки – це турнір, і як би там не було, визначились переможці й переможені. З рахунком 23 : 17 перемогла команда учнів 9 класу. Вітаємо переможців!

В історію літератури Ліна Костенко увійшла як загальнонаціональна поетеса. Виставлена нею планка духовності стає дороговказом наступним поколінням творчої інтелігенції. Сьогодні Європа рівної їй поетеси не має.

Такі літературні змагання вкотре підтверджують: літературна історія – це теж історія нашої України без якої в цілому не мала б не такого вирішального значення: саме митці слова (буде це письменник, поет чи журналіст) першими стають на захист національних прав і свобод своєї держави. Діана Матвійчук

Кiлькiсть переглядiв: 259

Коментарi